Skutečná romantika

Všichni romantici začnou horlivě básnit a psát vlastnoručně složené verše, překonají strach z odmítnutí a budou mluvit o velikosti jejich lásky, o jejím rozměru, před kterým je vesmír malý, a o jejím odhodlání jít až na sám konec světa. Kolik z nich však bude mluvit o jejím odhodlání jít až k oltáři? Skutečná romantika je totiž nabídnout skutečné srdce, ne to papírové.

Skutečná láska

Svatý Valentýn se stal právem symbolem lásky, neboť podle legendy v dobách, kdy římský vládce Claudius II zakázal uzavírání sňatků (potřeboval totiž armádu a ne rodinu), se Sv.Valentýn rozhodl, že on lásce mladých bránit nebude. Láska, podle biblické definice je totiž „rozhodnutí“, a ne jen nějaký pocit. Ikdyž láska je plná pocitů, jejím skutečným vyjádřením je neměnný závazek. Jan 3:16 Nebot‘ Bůh tak miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Bůh se rozhodl milovat svět=lidi a to nejen nějakou láskou, ale rozhodl se milovat lidi láskou, která skutečně nezná hranic. Rozhodl se milovat lidi láskou, která neklade žádných podmínek, a rozhodl se milovat lidi láskou, která se nikdy nezmění, rozhodl se milovat lidi za každou cenu a až do konce. A také z lásky za lidi zemřel. Je to bezpodmínečná láska, která závisí na charakteru dárce (Boha) a ne na charakteru milované osoby. Bůh se jednoduše zavázal nás milovat, a protože nebylo nikoho většího při kom by mohl přísahat, přísahal při sobě samém (Židům 6:13).

Skutečný Valentýn

Skutečný Valentýn by tedy měl být o skutečné lásce. O takové lásce, která se nebojí zavázat se na celý život, a pokud je to v dokonalé Boží vůli, přivést danou osobu k oltáři. Skutečný Valentýn by měl být o tom, kdy ti, kteří již u oltáře byli, učiní před Bohem skutečný závazek, že milostí Boží budou milovat svého partnera tak, jako Kristus miloval svoji církev, a dal sám sebe za ni. A i ženy mají milovat své muže a jak jsme již řekli je to rozhodnutí, které se učíme uvádět do praxe. Efezkým 5:25 Muži, milujte své ženy, jako si Kristus zamiloval církev a sám se za ni obětoval… Titus 2:4..a vedou je k tomu, aby měli rády své muže…

Skutečně milovat

Valentýn je tedy vskutku překrásný svátek a milovat vskutku opravdově je naše jediná možnost. Vždyt‘ když milovat, tak přeci naplno. A k tomu nám všem dopomáhej Bůh.

Skutečnost „Valentýnských přáníček“

Posílání Valentýnských přáníček má pozadí na Valentýnské historické legendě, která se často liší v různé míře. Tím jádrem k pozadí Valentýnských přáníček je onen příběh, kdy se Valentýn během svého věznění zamiluje do dcery svého věznitele a před svojí popravou ji zanechává psaníčko s vyjádřením své lásky. Zda byl vězněn za to, že potají oddával, nebo za to, že zázračně uzdravil slepou (podle jiné verze epileptickou) mladou dívku již není podstatné. Pointou je ono milostné psaníčko, které podepsal „Tvůj Valentýn“.

Valentýn, Valentýnka, Valentýnky, Valentine, Valentino, Valentýnské přáníčko.

Comments are closed.