Dokonalá žena

Gen 1:27, 31 Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, stvořil ho, aby byl obrazem Božím, jako muže a ženu je stvořil. Bůh viděl, že všechno, co učinil, je velmi dobré. Byl večer a bylo jitro, den šestý. Mnoho žen se v dnešním světě odsuzuje za své emoce, za své reakce a chování. Odsuzují se za to, jak vypadají a dokonce i za to, že nejsou jako muži. Ale právě naopak tyto všechny rozdíly jsou to, co muže na ženách právě přitahuje. Muž si ženu vybírá právě podle toho, že žena jedná jinak než on, že se chova jinak a smeje jinak, že jinak uvažuje a jinak přemýšlí. A dokonce i to, že žena jinak vypadá, považuje muž za přitažlivé. “Bůh stvořil ženu a bylo to velmi dobré”.

Muž (věčným) studentem

Maličký, ale jen opravdu maličký problem nám však vyvstává v tom, že oba dva, muž i jeho žena, kdysi v ráji padli. Hřích nám pokroutil nejen naše chování, ale i naše správné vnímání reality a pravdy. Nicméně Bůh nám zanechal své myšlenky a nechal nam svoji knihu – Bibli. Ta nám odkrývá třeba to, že muž by měl svoji ženu doslova studovat. 1Pe3:7a Stejně i muži: když žijete se svými ženami, mějte pro ně porozumění, že jsou slabší; a prokazujte jim úctu… (řečtina říká dokonce: “žijte s nimy podle poznání” a ne “mějte porozumění” jak uvádí ekumen.) Muž by se měl učit a chápat právě to, jak žena přemýšlí, jak se cítí, po čem touží a jaká vlastně vůbec ve svém jádru skutečně je. To mu pomůže v tom, aby se k ní choval na základě toho poznání o ní, které právě nabyl. Jako ke slabší nádobě. Neznamená to však, že když muž vstoupí do manželství, tak to vše zná. Muž je zde horlivý, pilný a všímavý student a učí se svojí ženě rozumět. Ženy, pochopte, že než potkal vás, tak kdykoliv dal návrh, že se bude koukat s kamarády na fotbal, tak pokaždé zaznělo nadšené pískání a výkřiky “dame gól”. Může to být tedy pro něj I šok, když poprvé zazní “a nechtěl by sis se mnou radši povídat, miláčku?” Muž však, protože svojí ženu studoval a rozumí, oceňuje i tento rozdíl, vypíná televizi a otvírá své ucho i srdce k dlouhému rozhovoru. Je totiž dobrý student.

Setba a sklizeň

Galatským 6:7, 8Neklamte se, Bohu se nikdo nebude posmívat. Co člověk zaseje, to také sklidí. Kdo zasévá do těla, sklidí zánik, kdo však zasévá pro Ducha, sklidí život věčný. Kniha Galatským nám přináší překrásný princip. Naše investice se nám jednou vrátí a tak naše investice musí být zbožná a duchovní. Muž je pokrytím své ženy a má na ni veliký vliv. To jak se žena obléká, zda výstředně a nevhodně, nebo naopak zbožně a cudně, je většinou obrázek toho, jak sám její muž přemýšlí. Způsob oblékání jeho ženy ukazuje jeho vlastní přesvědčení, protože on může rozhodnout, které věci povolí či ne. Žena by si pak měla uvědomit, že kvalita manželova osobního vztahu s Kristem, bude přímou úměrou ke kvalitě jejich manželství.

Pomocnice

Genesis 2:18I řekl Hospodin Bůh: “Není dobré, aby člověk byl sám. Učiním mu pomoc jemu rovnou.” Bůh dal muži ženu jako pomoc jemu rovnou. A tady přichází ta druhá část na řadu a tou jste ženy vy. Ženy, teď je ta zodpovědnost take na vás. Tou největší zodpovědností je váš osobní vztah s Kristem a modlitba. Mužete tak pomoci svému manželovi v tom, jak dělat ta správná zbožná rozhodnutí, neboť jste teď dva a veškerá jeho rozhodnutí ovlivní i vás (a leckdy i naopak). A já věřím, že každý manžel je neskonale šťastný a vděčný za modlitby své ženy, protože to je ta nejlepší pomoc, kterou mu sama může dát. Pomoc, která ho bude povzbuzovat v jeho osobním vztahu s Pánem Ježíšem kristem.