Každý věřící se sám musí každý den rozhodnout, že vezme Jeho kříž. Musí si spočítat, co ho to bude stát, zapřít sám sebe a následovat Krista v pokládání svého života. „Proto vás vyzývám, bratři, pro Boží milosrdenství, abyste vydali svá těla jako živou oběť, svatou a příjemnou Bohu, skrze vaši rozumnou službu. A nepřizpůsobujte se tomuto světu, ale proměňujte se obnovením své mysli, abyste mohli rozeznat, co je dobrá, příjemná a dokonalá Boží vůle.“ (Římanům 12:1-2)
    Kříž je Božím zaopatřením pro můj život. Zapírám sám sebe každý den a vím moc dobře, co dělám. Kříž je něco, co po dobrém uvážení (moje rozumná služba) zvedám každý den – je to emocionálně a mentálně.
    Kdybychom mohli vidět, co Bůh vidí v našem chování, uvědomili bychom si, že důvodem toho, že býváme podrážděni a zmateni, je to, že nebereme svůj kříž. Často si myslíme, že naším křížem jsou zkoušky, které nám Bůh posílá do cesty, abychom rostli. Ale to není biblická definice. Kříž nepředstavuje naše potíže, ale něco, co bereme dobrovolně – stejně jako Ježíš, když v poslušnosti nebeskému Otci vzal svůj kříž.

Pastor Carl Stevens