Andrew Murray uvádí ve své knize Svatý v Kristu: „Spojením mezi vykoupením a svatostí je poslušnost. Poslušnost je cestou k jednotě s Boží svatou vůlí.“ Poslušní jsme tím, že posloucháme Boží Slovo a činíme Boží vůli. „A když se ocitl v lidské podobě, pokořil se a stal se poslušným až k smrti, a to smrti na kříži.“ ( Filipským 2:8 ) Příklad poslušnosti Krista je příkladem člověka, který činí dokonalou Boží vůli. Pavel nás vyzývá, abychom „uváděli každou myšlenku do zajetí, aby byla poslušna Krista“ (2. Korintským 10:5). Kristus se naučil poslušnosti, z toho, co vytrpěl a stal se pro všechny, kdo ho poslouchají, původcem věčného spasení ( Židům 5:8, 9).
   Kristova poslušnost byla tím, co udržovalo jeho život. Činil Boží vůli a přitahoval se k Otci, aby od Něj čerpal sílu – a my musíme činit to samé. Život Krista byl charakterizován „..ne, co já chci, ale co chceš Ty“ (Marek 14:36b) a skrze poslušnost mohl říct: „… nemám snad pít kalich, který mi dal Otec?“ (Jan 18:11b).
   Kvůli neposlušnosti člověk odpadl od Boha a od Jeho požehnání a jen skrze činění Boží vůle v poslušnosti, se člověk může opět radovat ze svého postavení. Poslušnost vede ke spravedlnosti (2) a k očišťování duše (3).

(2) Římanům 6:16 Nevíte snad, že když se někomu vydáváte za služebníky, abyste ho poslouchali, pak jste služebníky toho, koho posloucháte, ať už hříchu ke smrti, nebo poslušnosti ke spravedlnosti?
(3) 1 Petrova 1:22 Když jste poslušností pravdě skrze Ducha očistili své duše k nepředstírané bratrské lásce, milujte vroucně jedni druhé z čistého srdce.

Pastor Carl Stevens