Čistá přesvědčení vznikají na základě standardů z Božího Slova. Nesmíme dovolit, aby naše přirozenost a naše touhy ovlivňovaly nebo měnily naše přesvědčení.
   Názory se mění od zákonictví až po nemravnost. Vždy však klamou duši a brání jí přijímat přesvědčení. Také mohou způsobit, že se cítíme sebejistí, ale přitom nemáme citlivost, nestudujeme Boží Slovo a nemodlíme se.
   Názory udržují nás samotné, ale přesvědčení udržují čistotu a život od Krista. Pravá jistota a smělost přicházejí z poznání Boží mysle, Božího charakteru, povahy a z poznání Božích cest (2). Satan chce strhnout ochranou zeď, kterou kolem nás přesvědčení vytvářejí, a chce abychom zaměnili naše přesvědčení za názory, které jen vyvyšují samy sebe. Satan maskuje svoje návnady do tajných tužeb duše a spolu s touhami ihned zaopatřuje názor, který ospravedlní reakci duše na jeho návnadu. Žalm 45:7 slibuje požehnání tomu, kdo miluje spravedlnost a nenávidí nepravost v jasně vyhraněném postoji k pravdě.

(2) Jeremjáš 9:24 Ale v tom nechť se chlubí, kdo se chlubí, že rozumí a zná mne, že já jsem Hospodin, kterýž činím milosrdenství, soud i spravedlnost na zemi; nebo v těch věcech zalíbení mám, dí Hospodin.

Pastor Carl Stevens