2Korintským 9:8 NBK „Bůh je schopen rozhojnit k vám veškerou milost, abyste vždycky ve všem měli veškerý dostatek a byli hojní ke každému dobrému skutku“

    Bůh je schopen rozhojnit veškerou milost vůči nám. Rozhojnit má význam přetékat, být plný nad míru, být výtečný. Bůh je schopen rozhojnit veškerou milost (přízeň, kterou si nezasloužíme) vůči nám, abychom měli dostatek EN PANTI (z řečtiny) = ve všem, PANTOTE = vždy a PASAN = všechen, úplný. Dostatek znamená dokonalý stav, kdy nepotřebujeme pomoc druhých, nepotřebujeme podporu, máme vše potřebné k životu, jsme spokojeni v mysli. A když nám Bůh vše hojně zaopatří, tak to dělá se záměrem, abychom se i my rozhojňovali ke každému dobrému dílu. Dobrý mluví o Božím čistém dobru, ne o lidském sentimentálním dobru, ne o lidské snaze, ale o činech, které Bůh dělá skrze nás. On vylévá na nás a z nás to přetéká na ostatní. Dílo nebo skutek zahrnuje veškerou naši činnost, je to v protikladu ke všemu, co je méně než práce. Představuje to i naše zaměstnání, ruční práce, podnikání, umění, práci ženy v domácnosti starající se o rodinu.
    Tento verš nádherně mluví o Boží moci, která nás uschopňuje činit všechny věci k Boží slávě. Verš je zasazen v kontextu dávání peněz ( 2Ko 9:6,7..). Pavel mluví o tom, abychom si nemysleli, že když hojně dáváme, tak zchudneme a bude nám něco chybět. Ale raději abychom důvěřovali Bohu, který je schopen hojně zaopatřit každou naši potřebu. Většinou naše sobeckost se nás snaží ochránit před chudobou – abychom nedávali příliš štědře. Ale Boží požehnání spočívá na štědrých lidech – 1 Ko 9:6, Př 11:24,25. Každý by se měl zodpovědně postarat o rodinu a štědrý dárce, který důvěřuje, že Bůh je schopen zaopatřit, zakouší skrze svou chůzi víry štědré Boží požehnání. Bůh miluje radostného dárce 2 Ko 9:7. Žijme každým Božím Slovem ( Mt 4:4 ) a poznávejme Boha v denním životě – že On je věrný, že On je schopen a že mu můžeme plně důvěřovat a spolehnout se na Jeho Slovo. Jeho Slovo platí! ( Žalm 119:89, 105 )

Comments are closed.