Spása je ten největší zázrak – zázraky činí pouze Bůh Lukáš 10:20Neradujte se však z toho, že se vám poddávají duchové, ale spíše se radujte, že vaše jména jsou zapsána v nebesích.(NKB) Jonáš 2:9… spása je z Hospodina.(aut) Spása není „z člověka“, spása není „ze skutků“, spása není „z chození do kostela“, spása není „ze křtu“. Spása je „z Boha“, který za všechno v plnosti zaplatil svou smrtí na kříži. Žádný člověk by si za žádných okolností nemohl sám odpustit hřích, darovat si věčný život, obléci se v Boží spravedlnost a zapsat své jméno do Knihy života v nebi. Celé je to Boží dílo! Žalm 103:12A jak daleko jest východ od západu, tak daleko vzdálil od nás přestoupení naše.(BKA) Jan 10:28-29A já jim dávám věčný život; a oni nikdy nezemřou; a nikdo je nevytrhne z mé ruky. Můj Otec, který mi je dal, je větší nade všechny; a nikdo je nemůže vytrhnout z ruky mého Otce.(aut) 2 Korintským 5:21Vždyť toho, který nepoznal hřích, učinil hříchem za nás, abychom se my v něm stali Boží spravedlností.“(NKB) My jsme se v Ježíši Kristu stali Boží spravedlností!!! Bůh nesmírně touží spasit každého člověka! Matouš 23:37Jeruzaléme, Jeruzaléme, který zabíjíš proroky a kamenuješ ty, kteří jsou k tobě posíláni! Kolikrát jsem chtěl shromáždit tvé děti, jako slepice shromažďuje svá kuřata pod křídla, ale nechtěli jste.(NKB) 1 Timoteovi 2:3-4neboť to [je] dobré a vzácné v očích našeho Spasitele Boha, který chce (touží), aby všichni lidé byli spaseni a došli k poznání pravdy.(NKB) 2 Petrova 3:9Pán neotálí s [naplněním svého] slibu, jak si někteří myslí, ale je k nám trpělivý, neboť nechce, aby někteří zahynuli, ale aby všichni došli k pokání.(NKB) Římanům 8:32On neušetřil svého vlastního Syna, ale za nás za všecky jej vydal; jak by nám spolu s ním nedaroval všecko?(EKB)

Spása milostí znamená, že je to dar. Za dar se neplatí, dar je zadarmo. Pokud za něco zaplatím, tak už to není dar, ale obchod, nebo chcete-li výměna hodnot. Bůh s námi neobchoduje, protože nemáme nic, co bychom mu mohli nabídnout výměnou za spásu. Z Jeho pohledu v nás totiž není nic dobrého, všichni jsme hříšní. Římanům 3:10jak je psáno: ‚Nikdo není spravedlivý, ne, není ani jeden. Není nikdo, kdo by rozuměl, není nikdo, kdo by hledal Boha. Všichni se odchýlili, společně se stali neužitečnými; není nikdo, kdo by konal dobro, ne, není ani jeden‘.(aut.)

Dar mohu pouze přijmout nebo odmítnout. Pokud tento bezplatný dar spásy přijmu, tak jsem na věky spasen a žádný člověk, věc nebo cokoli jiného to nemůže změnit. To je věčná jistota spásy. V Bibli není jediný verš, který by mluvil o možnosti ztratit spásu ať skutkem či rozhodnutím! Pokud se mnou nesouhlasíte, dokažte mi z Bible opak! Spása je věčná a člověk, který je spasen, tuto spásu nemůže nikdy za žádných okolností ztratit. Tvrdit něco jiného je satanská lež! Efezským 2:8-9Neboť jste spaseni milostí skrze víru, a to není z vás – [je] to Boží dar, ne na základě skutků, aby se nikdo nemohl chlubit.(NKB) Římanům 3:23-24neboť všichni zhřešili a nedosahují (jsou daleko od) Boží slávy. 24 Jsou však zadarmo ospravedlňováni jeho milostí, skrze vykoupení, které je v Ježíši Kristu (aut.) Římanům 11:29Vždyť Boží dary a jeho povolání jsou neodvolatelná.(EKB) Římanům 5:17Neboť jestliže kvůli provinění jednoho (člověka) vládla skrze tohoto (člověka) smrt, mnohem spíše ti, kteří přijímají hojnost milosti a dar spravedlnosti, budou vládnout v životě skrze toho jednoho, Ježíše Krista!(aut.) Římanům 11:6Jestliže však z milosti, pak ne na základě skutků, jinak by milost již nebyla milostí. Jestliže však ze skutků, pak to již není milost; jinak by skutek nebyl skutkem.(aut)

Spása je mi dána zdarma. Získána, ale zdarma zdaleka nebyla! Ten kdo za ni zaplatil byl Bůh a stálo ho to, to nejdražší co má, Jeho vlastního jediného Syna Ježíše Krista. Neberme proto spásu a milost Boží nikdy na lehkou váhu! Židům 2:9ale Ježíše, jenž se stal o málo menším než andělé, aby z Boží milosti okusil smrt za každého [člověka], toho vidíme pro utrpení smrti korunovaného slávou a ctí.(NKB) 2 Korintským 8:9Znáte přece milost našeho Pána Ježíše Krista, že se kvůli vám stal chudým, ačkoli byl bohatý, abyste vy jeho chudobou mohli zbohatnout.(NKB) Izajáš 53:5-6Jenže On byl probodnut kvůli našim přestoupením, zdrcen pro naše nepravosti. Trestání snášel pro náš pokoj, jeho jizvami jsme uzdraveni. Všichni jsme bloudili jako ovce, každý z nás se dal svou cestou; na Něj však Hospodin vložil nepravost nás všech.(aut.) Koloským 2:14a (Ježíš Kristus) smazal ten soupis ustanovení, jenž byl proti nám a byl nám nepřátelský. Odstranil ho z cesty tím, že ho přibil ke kříži.(NKB) Bůh sám – bez jakékoli lidské pomoci – učinil vše pro to, abych mohl být spasen. To jediné, co zbývá učinit z mé strany je přijmout to. A to je víra.

Víra znamená rozhodovat se a jednat na základě důvěryhodných informací, které mám k dispozici. Když je někdo podezřelý ze zločinu, soudce přezkoumá všechny důkazy, které má k dispozici a na jejich základě se rozhodne. Soudce sám nebyl očitým svědkem zločinu, pod tíhou důkazů, ale uvěří ve vinu, či nevinu podezřelého. Víra tedy není nic komplikovaného, nebo abstraktního a už vůbec není slepá. Bůh v Bibli na mnoha místech říká, že spása je bezplatný dar. To jsou důkazy ze spolehlivého zdroje (viz též Doktrína autority Bible). Já se na základě těchto věrohodných důkazů rozhodnu, že tomu uvěřím. V ten okamžik jsem spasen.

Jak byl spasen Abraham? Genesis 15:6a uvěřil Bohu; a On mu to počítal za spravedlnost(aut.), (také v Římanům 4:3) Jen bych zde rád podotkl, že Abraham žil v době Starého zákona. Pokud si někdo myslí, že v době Starého zákona byli lidé spaseni na základě dodržování zákona a v Novém zákoně jsou spaseni na základě milosti, tak se velmi mýlí! Bůh je věčný a nemění své metody. On je stejný včera, dnes i na věky (Židům 13:8). Spása vždy byla, je a bude na základě milosti skrze víru. To znamená na základě Božího bezplatného daru, který přijímáme svým rozhodnutím. Bůh říká: „Tady je dar věčného a nadpřirozeného života. Já jsem za něj zaplatil v plnosti. Chceš ho?“ A já říkám: „Ano“ A to je celé. Jan 1:12Těm pak, kteří ho přijali a věří v jeho jméno, dal moc stát se Božími dětmi.(EKB) Já jsem přijal to, co On mi dal – jak jednoduché! Bůh neříká: „Srovnej si svůj život a pak ke mně přijď.“ Bůh říká: „Pojďte ke mně všichni, kteří pracujete a jste obtěžkáni, a já vám dám odpočinout … a toho, kdo ke mně přichází, jistě nevyženu ven.“ (Matouš 11:29, Jan 6:37b NKB)

Podmínkou spásy není a nemůže být následující:

– dodržování zákona nebo desatera

– křest vodou

– tzv. křest Duchem Svatým (ve smyslu mluvení jazyky)

– vykonání nějakého lidmi vytvořeného rituálu.

Jeden příklad za všechny – zloděj (lotr) na kříži. Lukáš 23:42-43Tehdy řekl Ježíši: "Pane, vzpomeň si na mě, až přijdeš ve svém království. Ježíš mu odpověděl: "Amen, říkám ti, dnes budeš se mnou v ráji.(NKB) Dodržoval tento člověk nějaký zákon či desatero? Těžko, byl totiž právě spravedlivě trestán za své zločiny. O tom, že by si měl zasloužit spásu svým konáním, tedy nemůže být řeč. Byl pokřtěn? Zcela jistě ne! Zbývá nám tedy jediné, byl spasen milostí skrze víru. On jednoduše poprosil Ježíše, aby na něj myslel, aby mu věnoval alespoň jednu myšlenku. A Ježíš mu věnoval Nebe. Jak nádherné!

Modlitba spásy: Pokud chceš být spasen milostí skrze víru a tím se stát křesťanem, stačí říci následující modlitbu: Pane Ježíši, věřím, že jsi na kříži zemřel za mé hříchy, byl pohřben a třetího dne vstal z mrtvých. Prosím přijď do mého srdce a spas mě. Ve Tvém jménu. Amen

(význam zkratek u citátů z Bible: BKA – Bible kralická, NKB – Novokralická Bible, EKB – Ekumenická Bible, aut – přímý překlad autora s přihlédnutím k původním textům)

Comments are closed.